Chingford News

Extra floor agreed for Chingford flats despite residents’ outrage

Similar plans for the same blocks were rejected last year
By Local Democracy Reporter Josh Mellor

Woodedge Close, Chingford (credit: Google Streetview)
Woodedge Close, Chingford (credit: Google Streetview)

Extra homes will be built on top of three existing Chingford flat blocks, despite 96 objections from residents and neighbours. 

The additional floor at Woodedge Close, which will add six flats to the original 18, was granted “prior approval” by Waltham Forest Council’s planning committee on 14th June.

Several residents attended the meeting to speak in opposition, expressing concern about safety, overcrowded parking and how the 1960s building would cope with the added floor.

Speaking in opposition, resident Lisa Maxen asked how the extra floor could be deemed safe when the developer had not inspected the foundations.

She told councillors: “The proposal remains bulky, dominant, out of character and a detriment to the highways.

“The additional floor puts us above anything in the surrounding areas and any surrounding property… but most importantly it will not keep us safe.

“I was charged £70,000 last year to extend the lease by 125 years and simply want to be left to enjoy my rights. These applications only seek to line the freeholder’s pockets even further.”


This story is published by Waltham Forest Echo, Waltham Forest's free monthly newspaper and free news website. We are a not-for-profit publication, published by a small social enterprise. We have no rich backers and rely on the support of our readers. Donate or become a supporter.


Fellow resident Laurence Swain pointed out that a version of the plans that proposed two extra storeys had already been rejected last year.

He added that the freeholder had rejected an offer from residents to buy the property.

Planning consultant Jerry Bell, for “airspace” developer Southern Territory Ltd, admitted residents had “real concerns” about their properties losing value, the building process and the impact on their lives.

But he told Waltham Forest’s planning committee members that prior approval developments can only be decided based on whether the plans meet “technical requirements”.

Responding to residents, he said: “We’re keen to talk to residents about improvements… [and] we’re proposing a method of construction that will minimise noise. 

“The government has seen fit to allow these developers to come forward through a prior approval process. We’ve gone through the assessments that the government asked us to provide.”

Councillors unanimously voted to approve the application after agreeing that “full details” of planned refuse and cycle storage facilities should be agreed before building work starts.

Due to “technical issues” with the recording of the meeting, no debate between planning committee members has been made public.


No news is bad news 

Independent news outlets like ours – reporting for the community without rich backers – are under threat of closure, turning British towns into news deserts. 

The audiences they serve know less, understand less, and can do less. 

If our coverage has helped you understand our community a little bit better, please consider supporting us with a monthly, yearly or one-off donation. 

Choose the news. Don’t lose the news.

Monthly direct debit 

Annual direct debit

£5 per month supporters get a digital copy of each month’s paper before anyone else, £10 per month supporters get a digital copy of each month’s paper before anyone else and a print copy posted to them each month.  £50 annual supporters get a digital copy of each month's paper before anyone else.

Donate now with Pay Pal

More information on supporting us monthly or annually 

More Information about donations